joi, 18 martie 2010

În vederea canalizării

Învăţăm dialogul. E bine. Învăţăm şi Braille dacă e nevoie. Cucoana aia legată la ochi care reprezintă Justiţia* sigur are nevoie:


"Domnule Mugur Grosu,

Am luat cunostinta din petitia adresata Presedintelui României, Domnul Traian Basescu, despre solicitarea dumneavoastra. În vederea analizarii problemelor semnalate, petitia dumneavoastra a fost trimisa la  Ministerul Afacerilor Externe. Urmeaza ca, în termenul legal, institutia sesizata sa comunice, Administratiei Prezidentiale si dumneavoastra, solutia adoptata.
 

Consilier de Stat
Gabriel-Cristian Piscociu
"

Acesta e răspunsul pe care l-am primit azi la mesajul trimis în 22 februarie la opt adrese oficiale în legătură cu ultima palmă primită de scriitorul Alexandru Vakulovski de la statul român. E a doua oară, în acest caz, când Administraţia Prezidenţială îmi gâdilă orgoliul de nanocetăţean şi reacţionează, fiind şi singura instituţie care-a dat curs, în ambele situaţii, bâzâielilor mele de gâză sub compresor. Cum prima oară Ministerul Justiţiei a percutat abia după ce-a fost împins de la spate de Cotrocean, aştept cu viu interes soluţia adoptată, cu acest prilej, de Ministerul Afacerilor Externe. Minister care nu s-a ostenit să-şi plece urechea elefantină la mesajul trimis chiar de mine, dar care acum, că i-a pus domnul Piscociu piciorul în prag, s-ar spune că-i nevoit să o facă. Sunt curios ce. Între timp Alexandru Vakulovski şi-a redobândit cetăţenia română iar noul ambasador, Marius Lazurcă, abia s-a instalat la Chişinău. Cum remarca şi Teodor Baconschi, e bine că avem acolo un intelectual de anvergură, iar nu un idiocrat. Şi că ambasadorul românilor pe lângă români stăpâneşte bine limba (ba chiar şi literatura) română... Ce-ar mai rămâne de "analizat" şi "soluţionat" din situaţia semnalată luna trecută în bâzâitorul mesaj? Păi să sperăm că se va face, cumva, curăţenie în mafia de la direcţia consulară, că-n loc de pixuri şi ştampile li se vor pune nişte mopuri în mână, şi că cineva îi va prezenta oficial scuze lui Alexandru - în special pentru felul în care autorităţile consulare au înţeles să comunice cu un viitor cetăţean român: prin băşcălii, lecţii de morală şi intimidări. Şi că se va găsi un baros potrivit pentru acele ghişee ale ruşinii, mai groase decât zidul Berlinului, la care conaţionalii noştri fără noroc sunt umiliţi zi de zi pentru că cer înapoi ceva la care n-au renunţat niciodată. Sau, cu cuvintele lui Mihail Vakulovski: "Important e ca acum, după ce un demers de recuperare a cetăţeniei române a putut fi urmărit pas cu pas în public - datorită susţinerii scriitorilor şi a ziariştilor români - acum ar fi normal ca aşa ceva să nu se mai repete vreodată. Ca românii din Basarabia să nu mai fie umiliţi la ghişeele din Consulatul României la Chişinău, să nu mai treacă prin atîtea nedreptăţi. Dacă asta nu se va întîmpla, cazul acesta pînă la urmă pozitiv va rămîne un simplu caz, ceea ce nu e deloc în regulă."

* În imagine, una dintre cele mai fruste imagini ale Justiţiei, datorată gherilartistului Banksy. Aproape că-mi vine să-l invit şi pe el să ceară cetăţenia română. Aşa, ca performance. Cine ştie ce-ar mai ieşi - idiocraţii noştri îi au la inimă pe artişti, doar aţi văzut ce-a păţit şi Nicu Covaci :)

6 comentarii:

m. vklvsk spunea...

Mugur, ăştia încă mai lucrează la obţinerea cetăţeniei lui Sandu, te mai ţin la curent ce-au mai asudat între timp spre binele frăţiei ro-md. Zi-le să-l bage pe listă şi pe Nicu Covaci, şi pe Paul Goma, şi pe ceilalţi basarabeni sau anticomunişti dinainte de 89 care au fost des-cetăţeniţi...

Doar că dacă Nicu Covaci, aşa necetăţean român cum e, poate intra oricînd în ţara lui, Goma nu prea vrea, iar Sandu, acum cetăţean român, are interdicţie în România. ce ciudat, ce bizar, cît de româneşte...

(sper că nu i-ai adus în prezent şi că-ţi place să ai dialog intertemporar)

vklvsk spunea...

io cred ca vor să ne sperie:)

dacă mai "reacţionează" şi acum.

eu încă mai tresar când mă gândesc la cetăţenie, consulat, ambasadă.

iar ei n-au nici o treabă. cred că nu comunică nici între ei.

statu stă stătut!

moni spunea...

Petitia nr.6181
Data: 18-03

Doamna Monica Stanila,

Am luat cunostinta din petitia adresata Presedintelui României, Domnul Traian Basescu, despre solicitarea dumneavoastra.

În vederea analizarii problemelor semnalate, petitia dumneavoastra a fost trimisa la Ministerul Afacerilor Externe si la Ministerul Justitiei.



Consilier de Stat
Gabriel-Cristian Piscociu

.......
na, ce sa mai zic??? la mine nu sunt "solutii" :))

Mugur Grosu spunea...

@Mihail: nu i-am adus în prezent, dar am încredere că-s destui băieţi deştepţi prin guvern să prindă o finanţare ioropeană pentru maşina timpului. şi să ne mute pe toţi în 2013. la fix să prindem sfârşitul lumii, că la noi sigur va veni cu întârziere, la câte formulare va avea de completat...

@Alex: pe vremea când foloseau buciumul erau mai eficienţi. acum sunt prea multe opţiuni: ce să fac, să sun? să dau bip? dar dacă-mi dă bip înapoi?

@Moni: păi ăsta-i semn bun! înseamnă că n-a fost chiar copy-paste, au personalizat cât de cât răspunsurile. Aşa că pt. domnul Piscociu numai respect!

an inmigrante spunea...

am trimis revistei Tomis un text în finalul căruia - sper eu, apoteotic - glăsuiesc despre bocancul ăsta care, de vreo 50 de ani, loveşte fix în gura celor care cuvântă despre ceva ce ar culpabiliza URSS-ul.
ştii, treaba asta cu "diplomaţiile" corespondenţei ţin de o mascare a unei impotenţe în relaţia cu Marele URS(S), cum îl numesc acolo. şi tot acolo scriu despre mâinile tremurânde ale celor care îşi permit riscul existenţial de a aborda subiecte aşa de sensibile.
nu-mi fac impresii greşite când cred că un "subiect" ca Alex Vakulovski depăşeşte graniţele unui caz de rutină, fie ea şi imbecilă, aşa cum ar fi cel al lui Nicu Covaci.
am recitit Pizdeţ după vreo opt ani, cred. oau! câte afirmaţii de taxat! un fel de "Pe culmile disperării", mi-am spus, reactualizat. De care ori te dezici, ori o iei frontal din bocancii ăştia cinici şi politically corecţi ai unui nou construct pan-democratic. dar, astea sunt "lecturi personale". ce vreau să zic e că nu mă pot depărta de grilele serioase pe care le aplic textelor citite şi nici de cele pe care le aplic lumii în care mai cred că ar fi deasupra lumii în care trăiesc.
sper să nu inflamez un caz căruia îi dă substanţă un funcţionar dresat să inducă panică într-un individ, după o practică pe care ne-am grăbit să o cantonăm într-un trecut harmless (ca să nu spun în zona "banalităţii răului". dispreţuiesc uşurinţa cu care am defrişat prematur această zonă a banalităţii)

Anonim spunea...

bai, sunteți niște bagabonți lipsiți de simțul umorului și de perspectivele curvurii temporale birocratice...

răspunse conselerul la toata gașca ce vă plîngeți? munci ceva. :) că nu mai e cazul, că e vai mama lor, că... nu contează. vor urma și alte răspunsuri oficiale.

unul singur mă intereseayă. destituirea consulului. dacă voi așteptați altceva, e cam nașpa...