vineri, 25 iunie 2010

“Ce-ai căutat, fă, aici? Vrei democraţie? Uite democraţie!”

Acest discurs, asezonat cu multe picioare în cap, stomac şi ficat, a fost servit de vreo 5 poliţişti uneia dintre victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990. Au trecut 20 de ani de atunci, dar parcă picioarele alea abia şi-au făcut încălzirea, şi continuă să piseze capetele, stomacurile şi ficaţii democraţiei cu un plus de rafinament. Să vorbim, de exemplu, despre picioarele Alinei Roman, apropiata Elenei Băsescu şi-a lui Sorin Oprescu, o contabilă cu datorii care-i depăşesc mult veniturile dar atât de meseriaşă încât a fost unsă peste noapte (e un fel de a spune..) director la Administraţia Străzilor din Bucureşti, o moşie de sute de milioane de euro, din care-a şi tocat câteva pe la shopping de semafoare şi indicatoare rutiere invizibile şi alte nimicuri. Astea doar ca să vă familiarizaţi cu personajul. Recent, Blonda de la Străzi (cum îi mai spune presa interesată în subminarea siguranţei naţionale) a simţit nevoia să-şi manifeste competenţele şi sub străzi, mai exact în Pasajul din Piaţa Universităţii. Aici se deschisese recent, fără vuvuzele şi pişcoturi specifice, expoziţia Constatare la faţa locului: o serie de fotografii document şi mărturii ale victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990). Ieri am aflat de la curatorul expoziţiei, Simina Bădică, o veste halucinantă: direcţia gropilor capitalei a dispus cenzurarea textelor-mărturii, motivând că "incită la violenţă"! N-au avut însă nicio problemă de conştiinţă să aprobe, fix în acelaşi loc şi aceeaşi perioadă, nişte reclame la canapele Ikea, foarte potrivite pentru odihna memoriei, care instigă la consumism, jemanfişism si sedentarism.. Nu ne rămâne decât să răspândim noi marturiile:










9 comentarii:

alice spunea...

găselniţa asta cu incitatul la violenţă mi se pare de o perversitate dusă la extrem

Anonim spunea...

trecând cu limba română peste perversităţile din care se trage cu alice, ferindu-mă de şperaclul contondent, nu pot să nu constat că ne lăfăim într-un stat în care dacă te-ai născut e vina caprelor râioase ale vecinului manelist.

halal fatalitate! să vezi gogomănie şi mai mare: statul ăla chiar vrea să se mişte!

gea la căruţă...

Clinci spunea...

Chiar instiga la violenta. Mi-e teama ca s-ar putea sa ratez concertul Rammstein doar ca sa-i caut si sa-i violentez pe nemernicii astia care au impresia ca se afla pe tarlaua lor. E drept, si noi ii lasam sa-si faca de cap. Din pacate, poporul asta nu stie sa actioneze, e obisnuit sa fie condus, nu sa se conduca singur. Asemenea crime merita o dezbatere mai ampla, lucru care nu se va intampla niciodata. Mugurel, nu-i vorba de democratie, ci de un soi de umanitate pe cale de disparitie, o umanitate pe care n-am avut-o si, probabil, n-o vom avea niciodata.

Mugur Grosu spunea...

corect, cam ăsta-i sinopsisul acestor decenii de vis: "pierdut umanitate / o declar nulă/ aştept provincia/ rog seriozitate"

marul spunea...

dap

Anonim spunea...

nu ştiu de câţi ani ai nevoie ca să realizezi că un obiect contondent e mult mai necesar vieţii comunitare decât un subiect eminent. dar ştiu că am depăşit vârsta aia şi că pasiunile dar mai ales idealurile mele de "vârsta a doua" se învârtesc în jurul preţurilor din hypermarket, zona "scule". lumea ar urma, conform acestei viziuni contorsionate, să se construiască spre o finalitate abrazivă. dacă şpan nu e nimic nu e. halal weltanschauung, măcar să fie...

Anonim spunea...

anunt!
am ajuns in bucuresti si am nevoie de un job. tanar, nebarbierit, necasatorit, fac orice in afara de executie in fabrica, manipulare si mortar.
multumesc!
astept orice fel de informatie pe cosmincarciova@yahoo.com

sora_de_razboi spunea...

Mugure, chiar, pierdut umanitate. Isi aminteste cineva versurile astea de la Luna Amara: "sint masochist, traiesc in Romania"??? Dar masochist la creierii capului, ca de-ar fi doar cu catuse, caluse si cite o cravasa peste fund ar fi just for fun.
Mi s-a ridicat inima-n git cind am vazut si fotografiat cam tot ce am putut din expozitia respectiva. Stiam eu ce stiam, dar pusa in fata acestor marturii, parca mi-a bagat careva mina-n beregata, facindu-mi in acelasi timp cu ochiul si cu rinjetul spre o gramada de rahat pe care urma sa o savurez mimind orgasmul.

@Clinci, dar ei chiar se afla pe tarlaua lor. Mie mi-au ramas puternic in minte spusele unuia dintre "huliganii" de la Universitate, cum ca, dupa mineriada, a avut senzatia acuta ca nu este loc pentru el si cei asemenea in tara asta. Cu alte cuvinte, ca nu avem loc aici, pur si simplu. Senzatie acuta pe care o resimt eu doar acum, la 20 de ani dupa ce bitele si picioarele au umilit o revolta spontana pornita la Timisoara.

Mugur Grosu spunea...

uite ceva delirant şi despre mineriada din 1999, de la Radu Vasile:

"Când s-a anunţat că vin minerii, mai rămăsesem doar cu nişte consilieri. În rest dispăruseră toţi. Aveam un consilier, Petrişor Peiu. Şi l-am trimis să vadă ce e mai era la Ministerul de Interne. A venit galben la faţă. Mi-a zis că nu era nimeni pe acolo. „Păi nu era nicio celulă de criză?", l-am întrebat. „Ba da, scria pe o uşă celulă de criză, iar înăuntru era un plutonier care se uita pe o hartă turistică a României". L-am sunat pe secretarul de stat de atunci şi l-am întrebat pe unde este. Mi-a zis că e la Târgu Jiu. I-am zis că minerii erau deja la Vâlcea. „Da, dar am răms să le văd mişcările din spate", mi-a răspuns."

de aici:
http://www.adevarul.ro/interviurile_2_plus_1/Radu_Vasile-fost_prim_ministru-_Ce_i-am_promis_lui_Cozma-_Fotbalisti_0_296370619.html