marți, 22 noiembrie 2011

2011, un an grozav pentru peştele banană

Despre 2011 se va spune că a fost un an bun.
Pentru că anii ce vor veni vor fi sub orice critică.
Sau pentru că, la fel ca la vinuri, un an secetos e bun pentru cărţi, iar la Gaudeamus se anunţă o recoltă îngrozitor de bogată (în fiecare minut primesc o invitaţie la o lansare, ăsta deja e potop)
Pentru că peştele banană i-a cerut prietenia pe Facebook veiozei cangur.
Sau, pur şi simplu, pentru că a apărut cartea asta:
În fapt, i-au trebuit 15 ani să apară. Îmi place să cred, ca la vinuri, că a meritat să stea amarul ăsta de ani la beci. Că a prins acel "chelcheşeoz" al maturizării care mie îmi scapă la vinuri dar cică-i de nepreţuit. Deşi e a cincea mea carte, e prima de poezie "stricto sensu" în zece ani, după cea de debut. Apropo, şi 2001 a fost un an grozav, cel puţin pentru halterele cu zurgălăi.
Pentru că în tot acest timp m-am ţinut doar de "experimentalisme" (eu prefer să le zic "activităţi prospective", dar alţii o ţin cu a lor), voi spune acum, pentru cei care m-au tot bătut la cap să scot şi eu un volum de poezie "normală", că Grossomodo e un raport "pe curat" privind relaţia mea cu poezia în ultimii 15 ani, o selecţie de texte inedite care acoperă 7 soiuri poetice diferite - de la ciclul psih, din 1996-1998 la nano-poemele din care, în ultimii ani, am mai presărat şi pe-aici, în sertarul grossomodo al blogului. Aşadar, o selecţie specială*: la fel ca şampania :)
Prima degustare, cum v-am ameninţat, va fi chiar la Târgul de carte:
vineri, 25 noiembrie, ora 17 - standul Tracus Arte - primul inel, cum intraţi, pe dreapta, chiar lângă ICR [pentru taximetrişti, iată şi adresa exactă: Romexpo, Târgul Gaudeamus, pavilionul central, nivel 4.50, stand nr. 235 - ADPC]

Vor oficia Dan Iancu şi Dan Mihuţ, ba chiar şi Cosmin Perţa, reîncarnat temporar într-o formă de viaţă încă necunoscută.

Pentru cei care în mod firesc, natural vor fi reţinuţi la alte lansări mai interesante, am ceva irezistibil: imediat după spargerea târgului de carte editura Tracus Arte organizează un after-party: duminică, de la ora 21, în clubul La Scena, o seară de jazz şi literatură cu toţi autorii lansaţi. Dar cu asta vă mai bat eu la cap, că uitaţi!

* şi nelipsita voce suavă din off: hai, că are 200 de pagini! :)

5 comentarii:

Dmitri Miticov spunea...

bravo, să trăiască!
să nu crezi că "experimentalisme" e ceva de rău, dimpotrivă. aşa începe orice modă

Şerban Tomşa spunea...

Călduroase felicitări ! La mai multe !

Mugur Grosu spunea...

Dmitri: da, dar modă nu bun! :) ole!

Şerban: mulţumesc cu aceleaşi gigacalorii! aşa să ne-ajute pădurile patriei!

Anonim spunea...

ce praf eram. a rămas pe masă în sforăiturile lui Dan la umbra halbelor ligiene

Mugur Grosu spunea...

vai! facem un schimb în natură? :D tu cânţi şi eu citesc din carte, apoi schimbăm instrumentele :))
acum pe bune, ar fi o mare bucurie să facem ceva împreună într-o seară, poate chiar în LaScena!