sâmbătă, 12 iunie 2010

veniţi, privighetoarea scrie şi liliacul a-nflorin!



Sâmbătă, 12 iunie, ora 19 la Bookfest / Romexpo / standul editurii Vinea, lansarea cărţii ÎNcîntece de Floooooriiiiin Dumitrescuuuuu! La care-am dat şi eu o bidinea şi un şmirghel, ca zugrav de copertă şi redactor de carte.

Din prefaţa Simonei Sora:
"În tot ce scrie, Florin Dumitrescu ironizează (uneori prin luptă corp la corp) micii demoni ai literaturii: scleroza limbajului, clişeul fatal, magnetismul irezistibil al convenţiilor, uzura „poeticului“ şi „poezia“ vorbelor mari. Poemele sale (...) sînt din ce în ce mai purificate atît în sensul unei cantabilităţi de fond, cît şi în acela al unui neomanierism hîtru, două trăsături care-i desenează, fără îndoială, blazonul propriu. Dintre cei cîţiva exorcizatori care pronunţă, pentru noi, aceste încîntece (autobiograful expresionist, adolescentul pedant din Oximoropolis, sexograful litanic, manieristul ironic), cel din urmă este şi cel mai asumat. Iar despre el, cu siguranţă, vom mai auzi."

Iaca şi un demo:
"Oximoropolis

În Parcul Tineretului bătrînii
se duc să stea, să moară iară-n viaţă,
cînd focul ud le-apune dimineaţă
şi-abia răsuflă zguduind plămînii.

În Parcul Libertăţii-nlănţuiţii
se plimbă nemişcaţi sub umbra clară
şi îşi repetă pentru-ntîia oară
solemne şoapte, certe supoziţii.

În Cişmigiu un suflet însetat
şi, survolînd agale Plumbuita,
o vietate ce nicicînd trăit-a,
în Parcul Circului un cap-pătrat,

în Parcul Voinicelul vreun plăpînd,
la Zoo frunzele, cîinii-n Botanică -
intră ieşind din amorţita panică
în gînd a Bucureştilor plîngînd."

hai, c-o să fie mare caterincă :)

7 comentarii:

Anonim spunea...

HAI noroc nea Mugure! am aterizat din nou in Braila fara cale de iesire. incerc sa imi iau boccelutza la sfarsitul astei luni de zile cum am facut mai demult si so tai in capitala romaniei. asa. aproape cu manan cur. am auzit ca e frumos acolo. ca umbla cainii cu covrigi in coada. hmmm... cel putin aveti lansari de carte,la noi, abia daca trage puiul de avat pe malul garlei.

Mugur Grosu spunea...

să-nţeleg că până la urmă v-aţi făcut aeroport la Brăila? nu-i rău! dacă faceţi şi fuziunea/ preluarea aia ostilă pentru zona metropolitană Brăila-Galaţi, o să vezi că Bucureştiul de fapt e doar o şaormărie drive-in. asta apropo de covrigi în coadă :P

Anonim spunea...

numai am rabdare, plec.

Yigru Zeltil spunea...

Mie îmi pare oarecum rău că n-am critici de adus, fiindcă dau o oarecare impresie de ridicol dacă spun că asta e una dintre cele mai tari coperţi la un volum de poezie pe care le-am văzut (şi îmi amintesc prin eleganţă mai degrabă de cărţile de la Brumar decât cele de la Vinea). Dar, oricum sunt "ridiculosul de serviciu", şi casc mustăţile şi la poezie, că tare bine mai râde la simbolismul mai mult sau mai puţin bacovian...

I'll be back,
Yigru Zeltilaş

Mugur Grosu spunea...

ei, mulţumesc frumos. poate-mi deschid şi o condică de încurajări şi elogii, nu se ştie când mi-ar putea folosi :))

vklvsk spunea...

ar fi cazul:)

coperta e f.f. mişto!

dacă volumul lui florin e la fel ca primul, atunci nu mă îndoiesc ca ai făcut o copertă perfectă pt un volum perfect!

bv la amandoi!

ps: de abia aştept să citesc cartea

Mugur Grosu spunea...

...de câte ori deschid frigiderul încerc să-l încurajez că adevărata-i vocaţie e să producă aer condiţionat. dar dacă n-are şi el acolo puţină ambiţie degeaba-mi bat gura :))

da, e o carte "mit Stock"!
şi eşti şi tu acolo, pe coperta 2!