luni, 10 mai 2010

M-am ciuruit!

Am observat, în ultima vreme, un mit cultural pe care-l voi demonta aici foarte lesne: acela că Mugur Grosu ar fi scriitor. Până şi Wikipedia i-a făcut o pagină de prezentare.
Dacă pentru a fi numit scriitor e suficient să-ţi apară numele pe nişte cărţi, atunci l-am putea numi scriitor şi pe Grosu! Dar şi Ceauşescu a semnat câteva sute de tomuri şi nu îl găsiţi în istoriile literare. Vărsător, ca şi dictatorul, Mugur Grosu a publicat, deocamdată, doar patru cărţi, dar nimic nu ne garantează că se va opri aici.
Cine ştie ce-ar mai putea urma, poate vreo Epocă de Iridiu: e de notorietate megalomania nativilor din Vărsător, le-ntinzi un deget şi-ţi pun pe el Casa Poporului. E bine să lămurim din timp lucrurile. Penultima sa carte a fost, de fapt, o colecţie de sms-uri trimise şi primite de dânsul în șapte ani. Nu vă miroase a cult al personalităţii? Iar asta nu e nimic.
Ultimul său volum* zdrobeşte una dintre credinţele noastre cele mai sfinte: aceea că scriitorii scriu, aşa cum vameşii vămuiesc. O să credeţi că vă înjur dacă spun că Mugur Grosu n-a scris acolo nimic: doar a decupat nişte titluri din ziare (în special tabloide) pe care le-a combinat aberant, le-a lipit pe hârtie şi a strâns fotocopiile într-o aşa-zisă carte de poezie.
O să spuneţi că la fel făcuseră şi dadaiştii, dar şi ăsta-i mai degrabă un mit, plus că ei cultivau arbitrarul total şi s-au ostenit măcar să transcrie. El nu, dar a manipulat cu perversitate cuvintele decupate, pentru a compune nişte mesaje absconse, parazitând credibilitatea de care se bucură informaţiile din ziare.
Dar iată şi câteva „versuri“: „ghinionul anului: moartea a fost călcată de tren pe când mergea să depună contribuţia pentru pensie“. Sau: „şase metode simple de a reduce riscul apariţiei unui sân: buretele de baie, arborii din zonă, 3 tone de fân, tăcerea, un cutremur, Duhul Sfânt“. Sau: „zgomotul valurilor a părăsit Portul Constanţa, deşi era sub sechestru impus de Tribunal“. Dacă şi asta se poate numi poezie, atunci eu voi fi preşedintele României!
(Mugur Grosu)

* Mugur Grosu, Troleul 43 s-a spânzurat cu cordo­nul de la capot, Ed. Vinea, 2007 / ediţia a II-a în 2009.

** articol din nr. 5 al revistei Kamikaze / Autocritica literara

6 comentarii:

vklvsk spunea...

Ceausescu, ca Ceausescu, dar eu cred ca Grosu asta e ruda cu un ex-prim secretar de partid din Moldova - tot Grosu!

altfel cum se explica lupta lui Grosu pt cetateniile basarabenilor? :)

o.h. - nevralgii-alimente spunea...

nu ai nici o șansă să ajungi scriitor. ai fost confundat cu un agitator.
dar, gloria agitatorilor ține mai mult, iar un scriitor speră să aibă parte de ea.

Mugur Grosu spunea...

@Alex: mi-am amintit o poezea bestială [probabil un grook de-al lui Piet Hein, dar n-aş băga mâna-n foc, decât dacă-i mâna lui Boc!], ceva de genul "a cui pisică eşti tu? la naiba, zise pisica, eu sunt propria mea pisică!" la naiba, o să-ţi răspund, "eu sunt propriul meu prim-secretar şi nepot! :)

@Ovia: nu am multe idei, iar alea pe care le am sunt fixe. aşa că mă repet - pisic transit gloria mundi!

Anonim spunea...

Mugur, "lauda de sine nu va misroi niciodata a bine" ;-) dar nici modestia asta nu te prinde... Adica oke... poate poet inseamna mai mult sau... paote inseamna mai putin !! Adica mai conteaza si scara de valori si nivelul de cultura al fiecaruia... stii si tu asta... doar esti om la app 40 de ani, care sper (ptr linistea ta si you're peace of mind),sa'ti cunosti valoarea (aia care si cat e).
Ce'mi place mie la ceea ce faci tu cu poezia ta este capacitatea de a vedea ceva poetic acolo unde aparent nu e! Asta, in opinia mea, este chiar creatie - e arta!!

Cat despre cum ca "scriitorii scriu asa cum vamesii vamuiesc"... Dude?! Pai si? te va contrazice multa lume la faza asta?! ha!! ha ha !!
Stii?! M Vaculovki spunea intr'un filmuletz cu o modestie si o maxima lejeritare ca "poezia e ce scrie poetul". :)

So... come on!! Lasa alintaturile si fa ce stii tu cel mai bine - fii TU!! Tu - exploziv (nu l-a confundat nimeni cu un "agitator" :P sac! Ovia!), temperamental, contradictoriu, nebun de cele mai multe ori :)) si mergi pe drumul tau...
& stay chill!! scriitor esti, deja,(alintatu'le!!) iar cu ideiile alea fixe care te bantuie si le tot repeti... plm, fii original, scapa de ele - scrie'le in asa fel incat sa'ti iasa! NU cred ca n'are cum.

Pup

Yigru spunea...

Votaţi Mugur Grosu!
Scăpaţi de lactifilaxie cât ridurile în palmă.
Votaţi Mugur Grosu!
La 0:12 AM o să vină la geamul vostru să vă împartă peşti-frigărui-origami!
Votaţi Mugur Grosu!
Muşchii lui de poet vor apărea pe blocurile din cartierul Andalchioi şi vor indica nordul mai bine decât muşchii de pe copaci (care nu sunt conforme cu ISO magnetism terestru via 2010 punctus)!
Votaţi Mugur Grosu!...
....................

Semnează
un agent secret
care va mai exista pe-aici...


P.S. Îmi cer iertare pentru modul ăsta de a mă prezenta, dar sunt şi eu un agitator dintr-un colţ al Constanţei... mai exact, sunt coleg de alee cu Dan Mihuţ. Detalii mai încolo. Nu vreau să par un spion sau psihopat. Deşi deja sunt. Ha!...

Mugur Grosu spunea...

domnule agent secret, încântat să vă cunosc, am o mulţime de secrete atât de bine ascunse încât nu mi le-aş aminti nici paraşutat peste un vulcan islandez. poate colaborăm. într-o dimineaţă prenatală găsisem rima perfectă pentru cuvântul zacuscă, am pus-o într-un cont din elveţia, să strâng de-un poem din dobândă, dar până la majorat am uitat parola. cred că s-au strâns vreo şase tone de versuri de aur, păcat să rămână ascunse!