vineri, 7 iunie 2013

Madrugada (fragment)

(...) Scot telefonul, chem un taxi în timp ce plătesc, mă ridic. Mă ţin încă bine, sunt încă între tărâmuri, în nomansland. Mops şi Vasea se iau după mine, dar nu-i aud, abia când ies la aer îmi revin şi le zic că am chef să dansez. Mops ia iniţiativa, se urcă în faţă şi-i spune şoferului să ne ducă în Morbidance. Nu-i cel mai fericit nume pentru starea de-acum, dar e la fel de sigur că n-o să mă opun cum e de adevărat că va plăti el taxiul. Mops însă are-n vedere şi alte opţiuni, pentru că şoferul - ca toţi cei de teapa lui la această oră înaintată, când mulţi sunt prea muci să priceapă ce li se întâmplă - vrea să ne fraierească. Bâjbâie, trage de volan de parcă i l-am fi pus noi în braţe cu forţa, încearcă să ne convingă că nu ştie nici măcar bulevardele principale. Mops îl ghidează ca pe un orb şi-l înţeapă pervers:
- Aş zice că ai trăit până acum doar în Zijin Cheng, dar pun pariu c-o să spui că nu ştii unde se află nici ăsta.
- Chiar nu ştiu, se jură taximetristul, fericit că spune în sfârşit adevărul.
- E în Beijing, înseamnă Oraşul Interzis şi timp de juma' de mileniu a fost locuit doar de împăraţii chinezi cu suitele lor. Mai e ceva pe care-l făceau doar împăraţii chinezi: nimeni, în afară de ei, n-avea voie să poarte culoarea galben, aceeaşi cu care chinezii îi înfăţişau şi pe zei. Acum spune-mi, prietene inocent, care-i legătura dintre tine şi împăraţii chinezi?
- Culoarea galbenă de la taxiu? răspunde şcolăreşte şoferul, mai mult decât măgulit.
- Aşa, culoarea galbenă, care în alte culturi e asociată uneori şi cu bătrâneţea. Deci cu iminenţa morţii. Şi singura certitudine pe care-o pot avea toţi cei aflaţi în această maşină e că vom muri odată şi-odată cu toţii, poate tu ceva mai devreme ca noi, nu că ai fi mai în vârstă, dar prin natura profesiei eşti mai expus la riscuri. Chiar şi faptul că, iată, reuşeşti să te-apropii de destinaţie te apropie şi de moarte, ca fiecare secundă din viaţa ta în care faci pe niznaiul, ceea ce ar scuza cumva faptul că nici n-ai pornit aparatul de taxat, pentru că subconştient îl asociezi cu invizibilul cronometru care ţi-ar putea arăta cu înfiorătoare precizie cât mai ai de trăit. Dar nu asta era, neapărat, legătura. Ci faptul că nimeni nu putea intra sau ieşi din Oraşul Interzis fără aprobări speciale - articulează cu voluptate Mops în timp ce-ntinde mâna spre clanţă, căci aproape-am ajuns. Dac-ai văzut filmul cu Peter O'Tool, îţi aminteşti că cel mai greu îi era să evadeze de-acolo chiar împăratului... Nu l-ai văzut, nu-i nimic. Îţi spun eu ce-i de reţinut: la fel ca împăratul chinez, tu vei rămâne aici, incapabil să te ridici, deşi ai vrea să te iei după noi, pentru că vom pleca fără să plătim, doar lăsându-ţi irefutabila noastră recunoştinţă pentru privilegiul imperial de-a fi fost aici, în colivia ta galbenă.
Şi chiar iese. Îi facem jocul şi ne extragem şi noi, alene, îndepărtându-ne apoi cât se poate de lent. În urma noastră muţenie absolută, deşi m-aşteptam la o ploaie de-njurături sau chiar la un levier după ceafă. Nu se-ntâmplă nimic, afurisitul de Mops nu-şi mai încape în piele de mica-i vrăjitorie, dar ne abţinem, abia când coborâm scările din Morbidance izbucnim toţi în râs. Fix atunci dăm nas în nas cu Serghei, care ne-ntreabă, cu gura până la urechi ca şi noi, ce-am fumat. Vorbim toţi deodată aşa că nu pricepe nimic, dar ne spune că are ceva şi mai bun şi ne face semn să ne luăm după el. Intrăm în WC şi ne înghesuim într-o cabină atât de strâmtă, în jurul tronului, încât ne hlizim şi mai tare, surescitaţi de ce urmează să scoată Serghei din joben. (...)

* fragment din povestirea scrisă pentru antologia Prima dată, care încheie frumoasa serie omonimă de la Editura Art (am mai colaborat la volumele: Prima mea beţie, Prima mea dezamăgire în dragoste şi Prima carte). Lansarea azi, 7 iunie, ora 19, la librăria Bastilia din Piaţa Romană. Nu-i musai să veniţi, dar m-aş bucura să citiţi.

Niciun comentariu: