joi, 14 iunie 2012

Pioneza faţă cu Operaţiunea Verona – Street Delivery

Tagline: "Timp de trei zile pe an, închidem strada Arthur Verona pentru maşini şi o deschidem pentru oameni".

Anul trecut, pe când lucram cu colegii de la Zeppelin la proiectul Activări Urbane în România, am avut ocazia să mă familiarizez cu fenomenul Street Delivery, despre ale cărui resorturi profunde, spun cu mâna pe inimă, nu ştiam mare lucru. Doar că-i o acţiune stradală isteaţă (parcă prea isteaţă şi parcă prea în vogă ca să fie şi serioasă, ştiţi cârcotelile) pusă la cale de cei de la Cărtureşti. Nu m-am sfiit să scriu asta şi-n sintetica mea prezentare "curatorială" : "Street Delivery a devenit foarte repede un eveniment stradal „trendy”, un fenomen, al cărui succes aproape că-i canibalizează resorturile profunde: de la distanță, pare un soi de Oktoberfest estival, miniatural, dâmbovițean, unde în loc de bere se consumă cultură. „În spatele” evenimentului nu este însă o urzeală de PR, ci un plan strategic de reabilitare urbană și posibil model de intervenție în țesutul istoric al centrului Capitalei: Planul Urbanistic Zonal „Traseu Cultural str. Episcopiei, str. Pictor Verona, Grădina Icoanei”, autor Șerban Sturdza și Prodid, care de mai bine de cinci ani are avizul de urbanism. Și atât. Abia în 2009, după nenumăratele solicitări ale arhitectului Șerban Sturdza, coordonatorul proiectului, Primăria a acceptat implementarea unui mic segment din PUZ, reabilitarea Pieței Bisericii Anglicane, deși aceasta implica în mod esențial și transformarea în traseu pietonal a segmentului din str. Pictor Arthur Verona care acum desparte Grădina Icoanei de parcul Casei Universitarilor. Cu toate ciuntirile impuse, această soluție elegantă este însușită cu bucurie de public, accentuând dubiosul contrast dintre astfel de oaze urbane și varietatea de forme de vandalizare sau confiscare a spațiului public. Simplificând, tocmai asta e și misiunea Street Delivery – un eveniment cultural non profit, de responsabilizare socială, gândit să evidențieze roluri și funcții ale spațiului public în ideea de a-l face să funcționeze, măcar provizoriu, să intre ca loc în conștiința comunității, fără a se mai aștepta ca proiectul urbanistic și de amenajare să fie finalizat în amploarea lui. O „forțare” permanentă a stării de fapt și o avansare cu pași mici, până când autoritățile vor înțelege că 3 zile din 365 sunt o concesie extrem de zgârcită pentru locuitori și că astfel de oaze urbane ar trebui să fie o permanență." 

Anul acesta am bucuria să şi particip, ca invitat, la Street Delivery [bine, am fost şi anul trecut, dar mai degrabă simbolic, la un atelier de traducere organizat de ICR] - la secţiunea performing arts, în cadrul unui eveniment "foileton" organizat de bunii mei prieteni Corina Bernic şi Silviu Dancu, şi care va fi lansat aici: "Pioneza. Acul în sus".
* sâmbătă, 16 iunie, de la 19, la Gradina Verona, sunt invitaţi Mihnea Blidariu, Mitoş Micleuşanu şi Iulian Tănase
* duminică, 17 iunie, de la 20.30, Agora, tot Grădina Verona - invitaţi Mugur Grosu şi Jean-Lorin Sterian şi Somnoroase păsărele [proiect muzical Elena Album & Gili Mocanu]. Oameni dragi şi frumoşi pe care ard de nerăbdare să-i reîntâlnesc.
Dacă nu cer prea mult [ştiu că v-am exasperat, în ultima vreme, cu atâtea evenimente] m-ar bucura să vă avem şi pe voi alături. În ambele zile.



Pagina FB a evenimentului e aici. Hai, aşadar! :)

3 comentarii:

Anonim spunea...

You have a special gift for writing. You can express your thoughts in unique, original content.

Anonim spunea...

Se chema PIUNEZA nu PIONEZA

Mugur Grosu spunea...

e acceptată de ceva vreme și versiunea asta: http://dexonline.ro/definitie/pionez%C4%83