miercuri, 11 august 2010

5 motive pentru care îmi place să fiu scriitor. român.

Acum vreo doi ani, David Letterman i-a pus pe De Niro şi Al Pacino să-nşire nişte motive pentru care le place să fie actori. Uite că mi-am făcut şi eu lista, cu beneficiile pentru care mă dau în vânt să fiu scriitor. Măcar s-o am pregătită, dacă vreun glumeţ de la Fisc mă mai cheamă la interviuri privind situaţia drepturilor mele de autor. Aşadar:

1. E distractiv. În adolescenţă obişnuiam să bântui prin librării împreună cu bunul meu prieten Gili Mocanu, cerând insistent vânzătoarelor cărţile scriitorilor Mugur Grosu şi Gili Mocanu. Insistam până răscoleau toate rafturile, manifestându-ne indignarea de câte ori ne cereau detalii sau abandonau căutarea. După ce-am publicat patru cărţi am descoperit că ultimul loc în care mi le-ar putea găsi cititorii erau chiar librăriile, aşa că insist şi le recomand călduros să le caute fix acolo! E chiar mai cool decât să suni la uşile vecinilor şi să fugi!

2. Mi-am regăsit locul în sânul familiei: o rudă m-a rugat insistent s-o ajut să scrie un anunţ pe care să-l publice la mica publicitate, şi nu accepta un refuz, doar eram scriitorul familiei! Şi doar un scriitor de talent poate scoate în evidenţă valoarea unui boiler turcesc ruginit doar în partea de jos.

3. Când scriitorul se-aşează la masă, toată lumea mănâncă: tipografiile, editurile, librăriile, fiscul şi o mulţime de funcţionari culturali. E ca mireasa la nuntă: toţi se îmbuibă, dansează, guiţă, ea e răpită, apoi plăteşte facturile...

4. Nu ştie nimeni cât sunt de bun, ceea ce-n lumea asta-i un lux nemaipomenit. E ca şi cum ai fi câştigat la loto dar n-a aflat nimeni. Poţi să cumperi juma' de Carpathian Garden dar continui să stai cu chirie şi să mergi la serviciu, unde nişte haine care şi-au închiriat nişte feţe se cred şefii tăi. Dacă se află că eşti aşa bun, ai doar două opţiuni: să fii ignorat sau înjurat. Bine, poţi fi ignorat sau înjurat şi dacă eşti făcut grămadă, dar ăsta-i farmecul vieţii (şi morţii) de scriitor. În schimb dacă-ncepi s-o arzi bine, să-ţi plouă cu premii şi bani, să dai autografe pe ţâţe, să fii invitat pe la televiziuni, distinse porceli şi zaiafeturi private e semn c-ai făcut ceva rău. Ba chiar că ţi-ai ratat vocaţia: ce părstilist, părerist sau şef de guvern ai fi putut deveni!

5. Îmi place teribil zacusca, mai ales libertatea de-a scrie acest cuvânt unde vreau, fără să dau explicaţii. E valabil şi pentru celelalte 50.000 de cuvinte din portofoliu, cu care arunc în stânga şi-n dreapta fără să le număr, să fie masa plină. Păi da, ca la nuntă!

Abia m-am pornit, dar mă opresc la astea 5, să ajungă la toţi. Că-s curios cum şi-ar justifica pasiunea sau viciul scriitori mai de soi, pe care-i invit să răspundă pe blogurile lor dacă au chef, când au chef. Ceci n'est pas une leapşa. Dar, dacă vrei omletă, trebuie să împrumuţi nişte ouă!
Actualizare:
au răspuns, până acum,
Iulian Tănase,
Alexandru Vakulovski
Mircea Ţuglea
Dan Iancu

10 comentarii:

Anonim spunea...

mie imi placea sa fiu scriitor pentru ca aveam cativa prieteni care citeau ce scriu,dar sau cam puturosit... sunt pe la facultate, au locuri de munca, obligatii, copii si numai au timp deloc. asa ca mam hotarat sa numai dau absolut nimanui sa citeasca tecstele respective . si de atunci nam mai scris deloc. ma simt bine. merg la munca. 12 ore. mai scriitor ca niciodata.

ovia herbert spunea...

cel mai bine este functia de sef peste scriitori recompensata si sigura. nu ai tu norocol asta.
dar cel mai bine si mai bine si mai... este un scriitor cu renta de la stat, de la o femeie cu inimaaa larga, punga larga etc. sau de la un mecena care nu s-a inventat inca.
in final:
viitorul suna ca si trecutul!este de bine.

Anonim spunea...

plec la bz. vii?

Şerban Tomşa spunea...

Ești formidabil... :)))

Mugur Grosu spunea...

ei, ca să fiu corect pân-la capăt, şi chiar niţel francofon, aş spune că sunt fourmi-dabil. sau, mă rog, fourmidable :)

Yigru Zeltil spunea...

Doar Urmuz e de vina!

Anonim spunea...

executai...

Mugur Grosu spunea...

acum treci la coadă lângă ceilalţi 500.000 de autori să-ţi plăteşti dările către Statul degeaba

stefan spunea...

mie nu-mi place sa fiu scriitor.roman. practic n-am niciun motiv pentru ca nu am inceput sa scriu targetandu-mi ceva anume... e un lucru care se intampla, e un lucru care ma defineste ca persoana, e un lucru care mai degraba ma consuma... plm

coroziv spunea...

mie nu-mi plac scriitorii romani. se pune?